włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Wyjątkowa włoska kuchnia
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz spora dawka zdrowia.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie posiłki

Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. włoska restauracja bez glutenu w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film