Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu wziętych na całym świecie. Dzisiaj skosztować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co lubią konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej charakterystycznym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Ubóstwiają ją również sami Włosi.
Olśniewająca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co naprawdę ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie urozmaicona. Poświęcić wolno jej rzeczywiście długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.