Ówczesna kuchnia dalej żyje

Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są nadzwyczaj cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone z reguły z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak schematycznych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film