włoskie przepisy

Pyszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a gruntownie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest wybitnie charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

przepis na dobra włoska pizzę   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w związku z tym wziąć pionierski, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – de facto warto dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.